05 November 2012

Saksamaal on liidumaad, mitte osariigid?



Mõned riigid (nt. Eesti ja Prantsusmaa) on unitaarriigid, mõned riigid (nt. Venemaa ja USA) on liitriigid. Liitriigid jagunevad osariikideks. Mõnes liitriigis nimetatakse osariike liiduvabariikideks (endine NSV Liit), mõnes liidumaadeks (Saksamaa), mõnes föderatsioonisubjektideks (Venemaa), mõnes lihtsalt riikideks (Mehhiko). See on sama, nagu Eestis nimetatakse parlamenti Riigikoguks, Soomes Eduskunnaks, Rootsis Riksdagiks, Norras Stortingiks jne., aga nad on sellegipoolest kõik parlamendid.

Kui aga juhtute kirjutama Saksamaa Baieri osariigist, võite olla üsna kindel, et ninatark keeletoimetaja ei jäta kasutamata võimalust õiendada, et Saksamaal on liidumaad, mitte osariigid. Ta ei ole kunagi mõelnud järele selle üle, et ei ole mingit loogilist põhjust, miks peaks USA «riike» (state; keegi ei nimeta neid inglise keeles part-state) võima osariikideks nimetada ja Saksamaa liidumaid mitte.

Minu meelest on see nonsens. Nii, nagu ma võin oma äranägemise järgi valida, kas öelda-kirjutada «USA Kongress» või «USA parlament», võin ma ka öelda-kirjutada «Hesseni liidumaa» või «Hesseni osariik». Serbia Sotsialistlik Vabariik oli Jugoslaavia osariik, Tatari Vabariik on Venemaa osariik, Vaba Hansalinn Hamburg on Saksamaa osariik, Pernambuco Riik on Brasiilia osariik ja nii edasi.




No comments: