18 December 2019

Kas te ei tea, mida «fu» tähendab?


Millise kehaosaga mõeldakse välja selliseid veebiaadresse nagu tartu2020fu.ee? Jah, «soome» on paljudes keeltes tõesti f-tähega, aga enne veebiaadressi registreerimist võiks natuke mõelda, et «fu» on ühtlasi ka venekeelne sõna. Õigupoolest on eesti keeleski olemas koerakäsklus «Fu!»

Ma näen juba vaimusilmas vene šovinistide veebilehte, kus on ekraanipilt soomeugri maailmakongressi saidilt, aadressielemendile «tartu2020fu» punane ring ümber tõmmatud ja juures tekst «Meie arvame samamoodi,» või lihtsalt «Kommentaarid on liigsed.»

Kui ürituse korraldaks organisatsioon, mille nimetus koosneb k-tähega algavast sõnast, a-tähega algavast sõnast, veel ühest k-tähega algavast sõnast ja veel ühest a-tähega algavast sõnast, kas te siis paneksite silma pilgutamata veebiaadressiks tartu2020kaka.ee? Või äkki mõtleksite natuke järele ja leiaksite mingi muu aadressi, mis ei kasutaks halva kõlaga tähekombinatsiooni?

Lühendi FU laialdane kasutamine pole siiski veel kõige hullem, mida teha annab. See teeb soomeugri liikumise «kõigest» naerualuseks. Lausa rabavalt räige on aga Komimaal tegutseva organisatsiooni nimi «Финно-угорский культурный центр Российской Федерации». Lühend, mida nad ka oma veebisaidil kasutada ei häbene, on ФУКЦ РФ.

Te võite küll öelda, et ФУКЦ ei ole ФУЦК, aga ma usun siiski, et te suudate kujutleda, mida tunneb vene rahvusest ametnik, kellele organisatsioon lühendiga ФУКЦ РФ on esitanud taotluse, paludes rahalist toetust, luba ürituse korraldamiseks vms., ja kelle võimuses on taotlus rahuldada või mitte.

Kui te ise oleksite otsustusõigusega ametnik Eestis, siis kui palju teil leiduks head tahet organisatsiooni vastu, mille lühend on «NHUI EV»? Kui nad väidaksid, et nad ei mõtle Eesti Vabariigist üldse halvasti ega tulnud selle pealegi, et kellegi silmis võiks «NHUI» sarnaneda sõnaga «nahui», siis kas te usuksite neid?

Kui lühend ФУКЦ РФ väljendab asutajate suhtumist Vene Föderatsioonisse, siis võib seda mõista, ja kui organisatsioon oleks asutatud näiteks Eestis, siis võiks seda pidada täitsa vaimukaks, aga rajada sellise nimega ühing riigis, kus ühe soomeugrilase kohta on ligikaudu 50 venelast, on minu meelest kuritegelikult vastutustundetu. Sellise demonstratiivse näkkusülitamisega Vene riigile võib see «kultuurikeskus» häälestada palju venelasi kogu soomeugri liikumise kui sellise vastu.

Ma olen mõelnud, et kas see ФУКЦ РФ ei ole äkki FSB provokatsioon, sest on raske uskuda, et ükski inimene saab nii rumal olla. Aga kui vaadata seda tartu2020fu'd, siis äkki saabki.








1 comment:

Jaaguar said...

Asi läheb aina hullemaks. Hiljuti loodi soome-ugri maailmakongressi embleem, mis kujutab (ausõna, ma ei luuleta!) üraskit!!!!

https://fennougria.ee/soome-ugri-maailmakongressi-logo-kujundas-urask/

Ühesõnaga, soomeugrilased on kahjurid, kes hävitavad maailmapuud?

Kas kongressi organiseerijate hulgas ei ole ÜHTEGI täie mõistuse juures olevat inimest? Selle jälkuse kõrval on "fu" ju lausa lilleaed.