03 October 2017

Traditsioonidest ja mari popmuusikast


Mõned aastad tagasi juhtusin ühest marilaste foorumist lugema arutelu, mille algataja avaldas pahameelt kombe üle võõrkeelsetest diskolugudest marikeelseid covereid teha. Tema sõnul jõuab vaevu sellelt või teiselt kuulsalt vene popmuusikult uus hitt välja tulla, kui peagi võib juba kuulda kedagi seda mari keeles esitamas.

Teised arutelust osavõtjad väljendasid suuremalt jaolt ebamäärast kurvastust selle üle, et vanade mari laulude esitamise või uue marikeelse originaalmuusika loomise asemel vene- ja ingliskeelsetest hittidest marikeelseid versioone tehakse.

Ma ei mõelnud selle üle eriti järele. Alles kaua aega hiljem tuli mulle äkki pähe üks selline mõte, mida ma selles diskussioonis kordagi kõlamas ei näinud.

Vaadelgem probleemi loogiliselt.

Venekeelseid hitte tõlgitakse mari keelde.

Miks seda tehakse?

Ilmselt sellepärast, et on lauljaid, kes tahavad neid esitada.

Miks nad seda tahavad?

Ilmselt sellepärast, et on inimesi, kes tahavad neid kuulda.

Kes kuulab uuema aja popmuusikat?

Valdavalt noored, eks?

Järelikult annab vene diskohittide mari keelde tõlkimise fenomen tõendust sellest, et Marimaal leidub palju noori inimesi, kes tahavad kuulda diskohitte mari, mitte vene keeles.

Mida see kõik kokku tähendab?

See tähendab, et mari keel elab.

Minu meelest on see hiilgav uudis. Nähtus, mis esmapilgul paistab olevat märgiks mari kultuuri allakäigust, näitab tegelikult hoopis mari keele silmapaistvat populaarsust mari noorsoo hulgas.

Ükski selle arutelu osalistest ei paistnud aga selle peale tulnud olevat.

Ma ei eita, et vanu rahvalaule laulvatel vanamemmedel on oma väärtus olemas – juba kasvõi selleks, et rahvaluulekogujad saaksid traditsioonilise muusika salvestada ja järeltulevatele põlvedele säilitada.

AGA
rahvust, tema keelt ja kultuuri ei kanna edasi mitte needsinatsed vanamemmed, vaid noored, kes õpetavad oma rahva keelt oma lastele.

Kui kultuuripuristid suudaksid Marimaal ebamaripärase «massikultuuri» ära keelata, kas siis mari noored hakkaksid fännama vanu mari rahvalaule? Ei, nad ütleksid vanemale põlvkonnale: «Käige persse. Kui te ei lase meil sellist muusikat, nagu meile meeldib, kuulata mari keeles, siis kuulame me seda vene keeles.»

Loodetavasti seda ei juhtu.







No comments: