29 October 2016

Füüsikalise vaimuhaiguse epideemia



Mõned eestlased on kuidagimoodi tulnud kummalisele ideele, et maavärina tugevuse mõõtühik on magnituud. Arusaamatul kombel on sellest jampsist nakatunud isegi eestikeelse Wikipedia kirjutajad.

Võib vaielda, kas inimene, kelle arvates maavärina tugevust mõõdetakse magnituudides, on nõrgamõistuslik või lihtsalt fenomenaalne tainapea. Selge on igatahes, et see, kes ei suuda teha vahet füüsikalise suuruse ja selle mõõtmiseks kasutatava ühiku vahel, ei peaks mõõtmise ja mõõtühikute teemal sõna võtma.

Mass on suurus, gramm on ühik. Pikkus on suurus, meeter on ühik. Aeg on suurus, sekund on ühik. Magnituud on toorlaen inglise keelest, millega eputised võivad soovi korral nimetada maavärina tugevust. Maavärina tugevust ehk peenutsevalt magnituudi mõõdetakse pallides magnituudiskaala järgi (varem Richteri skaala järgi) ehk lühidalt pallides. Maavärin ei ole 5-magnituudine, vaid 5-palline. Maavärina magnituud on 5. Maavärina tugevus on 5 palli magnituudiskaalal.

Iga inimene, kellel natukenegi oidu peas on, peaks raskusteta aru saama, et maavärina tugevust ei mõõdeta magnituudides, nii nagu kõrgust ei mõõdeta altituudides ja kiirust ei mõõdeta velotsiteetides.

Muide, igaüks, kes vaevub vaatama ingliskeelset Wikipediat, võib kergesti veenduda, et ka inglise keeles ei tähenda magnitude mitte ühikut, milles mõõdetakse, vaid suurust, mida mõõdetakse – maavärina tugevust.






No comments: